Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Το Facebook και οι φίλοι μου


Το facebook για μένα ένας πυρήνας φίλων.

Πέρα από το όνομά τους δεν ξέρω σχεδόν τίποτε άλλο γι’αυτους. Ούτε πόσο χρονώ είναι, ούτε τι δουλειά κάνουν, ούτε ποια είναι η οικογενειακή τους κατάσταση, ούτε πως είναι η καθημερινότητά τους, αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί. 
Ξέρω μόνο ότι έχουν μια ηθική υπόσταση κι αυτό μου φθάνει.

Έχω ακούσει πολλά ειρωνικά σχόλια για το facebook, για μας τους κολλημένους, τους εξαρτημένους, τους αργόσχολους, αλλά στην πράξη από αυτό τον πυρήνα ψυχών δεν έχω δει κάτι ανακόλουθο, φάλτσο, απρεπές ή ανάγωγο.

Τα νήματα που ενώνουν όλους εμάς δεν είναι πάντα φανερά ή ορατά.
Η απόσταση δεν είναι κριτήριο. Πόσες φορές αλήθεια εκείνοι με τους οποίους ζεις είναι αυτοί με τους οποίους νοιώθεις περισσότερο ξένος… Είναι αυτοί που λιγότερο σε ακούνε, σε βλέπουν, σε συναισθάνονται….

Εκείνο που μας συνδέει δεν είναι τόσο οι κοινές μας απόψεις, τα κοινά μας ενδιαφέροντα ή εμπειρίες  κι αυτό ακριβώς μας αποδεσμεύει από ανώφελες συγκρούσεις.
Εκείνο που μας συνδέει είναι εκείνα τα αόρατα νήματα που ενώνουν τις καρδιές μας όσο μακριά κι αν ζούμε, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι ζωές μας και η κάθε μας μέρα.

Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν τίποτα, δε χρειάζεται να είμαστε αρεστοί σε κανέναν, δεν υπάρχει όφελος, διεκδίκηση, ιδιοτέλεια.
Έτσι καθένας μπορεί να είναι αυτό που είναι, να εμφανίζεται όποτε θέλει, να γράφει ό,τι τον εκφράζει και να βγάζει προς τα έξω το καλύτερο που έχει μια και δεν έχει κάποιο λόγο να μην το κάνει. Δεν υπάρχει κανένας δικαστής, κανένα αφεντικό, κανείς που θα τον κρίνει και θα τον απορρίψει….
Μπορεί να είναι ο εαυτό του χωρίς μάσκα, ρόλο, ταυτότητα, στολίδια και φτιασίδια.
Και μήπως το μεγαλύτερο ζητούμενο σ’ αυτή την κοινωνία της επίφασης και του δήθεν δεν είναι η αυθεντικότητα;…
Μήπως εκείνο που όλοι αναζητούμε δεν είναι να μας αγαπούν γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε, κι όχι γι’ αυτό που δείχνουμε;

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλον με την καρδιά και τότε έχουμε αγγίξει την ουσία.  Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα και δευτερεύοντα….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου