Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ζώντας συνειδητά





Αν ο σκοπός του ερχομού μας στη γη είναι να εξελιχθούμε σε επίπεδο συνειδητότητας, οι μεταβατικές περίοδοι – που είναι οι εποχές των αλλαγών – είναι αυτές που μας προσφέρουν τα περισσότερα points, τα περισσότερα bonus,  τις περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης, διεύρυνσης   και δύναμης.
Η τάση μας να γαντζωνόμαστε στις συνήθειές μας, στο παλιό               και  ασφαλές,  μας καθησυχάζει προς στιγμήν αλλά, ούτε μας μεγαλώνει, ούτε μας ωριμάζει, ούτε μας δυναμώνει.  Αντίθετα μας κρατάει σταθερά  ανώριμους, εξαρτημένους  κι ευάλωτους  σε κάθε ισχυρό σεισμό,  σε κάθε ξαφνική καταιγίδα.

Όμως η ζωή εμπεριέχει συχνά το στοιχείο του γκρεμίσματος, που συνεπάγεται την απώλεια της γης κάτω απ’τα πόδια μας κι όλων των γνωστών σημείων αναφοράς.  Αποφεύγουμε την αλλαγή ξεχνώντας ότι η αλλαγή  είμαστε εμείς.  Πόσο πολύ έχουμε αλλάξει άμα κοιτάξουμε πίσω;  Όχι μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση αλλά και στα πιστεύω μας και στις ανάγκες μας και στη θέαση του κόσμου γύρο μας.
Η αλλαγή δεν είναι κάτι ξένο κι ανοίκειο.  Απλά δεν το παρατηρούμε κι έτσι συμβαίνει ασυνείδητα, αλλά συμβαίνει έτσι κι αλλιώς.

Ποιο όμως είπαμε είναι το ζητούμενο;  Να ζω συνειδητά.
Και τι σημαίνει αυτό;

Ίσως αλλαγές προτεραιοτήτων.
Ίσως λιγότερη ματαιοδοξία, έπαρση κι εγωισμό.
Ίσως λιγότερο γάντζωμα στην ύλη μαζί με όσα περιέχει.
Ίσως μετατόπιση της προσοχής μας από την περιφέρεια στο κέντρο.
Ίσως ν’αρχίσω να βιώνω το Τώρα της κάθε στιγμής  μαζί με κάθε τι που μου φέρνει η ζωή.
Ίσως να αρχίσω προσφέρω αγάπη στον εαυτό μου, εκείνη που του στέρησα τόσα χρόνια,  πιστεύοντας στα λόγια των άλλων,  που μου έλεγαν ότι αυτό είναι εγωισμός.
Ίσως να αρχίσω να ζω με κατανόηση κι ανεκτικότητα για τις αδυναμίες των άλλων αφού  στα μάτια εκείνων καθρεφτίζεται το δικό μου πρόσωπο.
Ίσως να αρχίσω να μπορώ να δω πέρα από τη μορφή.
Ίσως να αρχίσω να αποδέχομαι πιο πολύ και να αντιστέκομαι πιο λίγο.

Τι σημαίνει να ζω συνειδητά;

Ίσως να πάψω να προσπαθώ να έχω δίκιο.
Ίσως να μάθω να ζω χωρίς να υπερβάλω από τη μια ή από την άλλη πλευρά γιατί γνωρίζω ότι όλα έχουν τη θέση τους στη ζωή.
Ίσως ν’ αρχίσω να προετοιμάζομαι για το πέρασμά μου στην άλλη πλευρά μια και δεν ξέρω πότε θα έρθει αυτή η στιγμή και δε θέλω  να με βρει απροετοίμαστο.
Ίσως να μάθω να σέβομαι καθετί, καθέναν και  κάθε μορφή ζωής που υπάρχει στον πλανήτη, ανεξάρτητα από το περιτύλιγμα.
Ίσως να αποφασίσω να συγχωρήσω εκείνους που πιστεύω ότι με έβλαψαν και με πλήγωσαν και έτσι να κλείσω τους λογαριασμούς μου μαζί τους.
Ίσως να πάψω να κρίνω, κατανοώντας ότι κανένας δεν είναι καλύτερος από κάποιον άλλο κι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί με βάση αυτό που είναι και γνωρίζει.
Ίσως να δώσω περισσότερη προσοχή και αξία στα όσα και όσους ήδη έχω.

Τι σημαίνει ζω συνειδητά;
Δεν ξέρω. Για τον καθένα έχει διαφορετική χροιά και νόημα.

Σημαίνει κάνω συνειδητά το ταξίδι από το νου στην Καρδιά.

Σημαίνει:  
Ζω, από τώρα και στο εξής,  από Καρδιάς….



Από Καρδιάς