Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πρόταση για εξαιρετικά βιβλία!







Ένα καλό καλοκαίρι πάει πάντα παρέα με ένα βιβλίο. Όχι όμως με ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Ζούμε στην εποχή του πολύ, αλλά όχι της ουσίας  γιατί η ποσότητα βρίσκεται συνήθως στον αντίποδα της ποιότητας.
Τα δυο βιβλία που προτείνω είναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ά ( δεν τα εκδίδω εγώ, ούτε και τα μεταφράζω, οπότε δεν έχω κανένα κέρδος  διαφημίζοντάς τα.  Είναι απλά η ταπεινή μου γνώμη – η γνώμη ενός αθεράπευτου βιβλιοφάγου και αναζητητή της ποιότητας πανταχόθεν ).

Πρόκειται για:
« Το μέσο πέρασμα» του James Hollis
« Εμείς» του Robert Johnson
Είναι και τα δυο στις εκδόσεις Ίσις και τα βρίσκετε στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία ( Ασκληπιού και Ακαδημίας ) για να τα πάρετε σε καλύτερη τιμή.

Πολύ συνοπτικά το ένα πραγματεύεται τον ρομαντικό έρωτα σε σχέση με την αγάπη και το άλλο τη μετάβαση της μέσης ηλικίας και τα δυο με βάση τη φιλοσοφία του Καρλ Γιουνγκ.
 Τα βιβλία διαβάζονται εύκολα δεν ανήκουν όμως σ’ εκείνα τα βιβλία που διαβάζεις για να χαλαρώσεις και να περάσεις ευχάριστα το χρόνο σου.  Είναι βιβλία που ανοίγουν το νου σε διαστάσεις εντελώς διαφορετικές από τις καθιερωμένες, τις γνωστές και τις τετριμμένες. Αν δεν αναθεωρήσετε ριζικά πολλές πεποιθήσεις σας σε σχέση με τον έρωτα – που είναι άρρηκτα δεμένος με την εσωτερική αναζήτηση – το λιγότερο θα προβληματιστείτε σοβαρά πάνω στην ψυχολογία του έρωτα, μέσα από μια συναρπαστική χαρτογράφηση του ταξιδιού προς την ανώτερη συνειδητότητα και την εσωτερική πορεία του ανθρώπου.

Στα υπέρ: Η πραγματικά άρτια και απίστευτα προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει από τις εκδόσεις Ίσις, που μόνο αν δείτε τα βιβλία θα το καταλάβετε.  Και φυσικά το περιεχόμενο πάνω απ’ όλα.
Στα κατά: Η τιμή τους…
Κατά την γνώμη μου  πρόκειται για βιβλία με περιεχόμενο αλλά και παρουσίαση πολύ πέρα του μέσου όρου. 





Ο αναγνώστης καλείται να επανεξετάσει ζητήματα ταυτότητας και να έρθει αντιμέτωπος με τον ψευδή εαυτό του και τους ρόλους που υποδύεται στη διάρκεια της υποτιθέμενης ενήλικης ζωής του.

Για εκείνους που έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν τη ζωή τους όχι μόνο σε πλάτος αλλά και σε βάθος, για εκείνους που  θέλουν να δώσουν κάποτε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης και να βρουν εκείνο το πρόσωπο που είναι ο προορισμός τους ταξιδιού τους,  προτείνω ασυζητητί να τα διαβάσουν. Θα εκπλαγούν πολύ ευχάριστα. Το υπόσχομαι!

Παραθέτω κάποια πολύ μικρά αποσπάσματα για να πάρετε μια ιδέα:

Εμείς:
Ο υποτιθέμενος συνειδητός νους μοιάζει με νησί στον αχανή ωκεανό της ψυχής.

Το μέσο Πέρασμα:
Ποιος είμαι πέρα από το παρελθόν μου και τους ρόλους που έχω παίξει σ’ αυτό;

Εμείς:
Η μεγαλύτερη απαίτηση στο ψυχικό σύμπαν είναι η απαίτηση για ολοκλήρωση, πληρότητα και ισορροπία.

Το μέσο Πέρασμα:
Ο γάμος σηκώνει όλο το βάρος του εσωτερικού παιδιού και των δυο συντρόφων.

Η αλήθεια που υποκρύπτεται στις στενές σχέσεις είναι ότι ποτέ δεν μπορούν να είναι ή να γίνουν καλύτερες από τη σχέση που εμείς οι ίδιοι έχουμε με τον εαυτό μας.

Η εξωσυζυγική σχέση φαντάζει μαγική αφού στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη χαμένη ψυχική μας πληρότητα.

Εμείς:
Ποτέ δεν αναζητάμε άμεσα ή συνειδητά την ιερή πλευρά της ζωής.

Δεν αποδεχόμαστε την ευτυχία που μας προσφέρει η απλή και ανεπιτήδευτη σχέση. Την θεωρούμε υπερβολικά απλοϊκή, υπερβολικά ανιαρή. Έχουμε εκπαιδευτεί να σεβόμαστε μόνο ό,τι είναι διογκωμένο, έντονο, μεγάλο και μπερδεμένο.