Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Δάσκαλος ή Παιδαγωγός;;





Ένας δάσκαλος έχει δυο βασικούς ρόλους: Του εκπαιδευτικού και του παιδαγωγού.
Αναρωτιέμαι ποιος από τους δυο είναι ο πιο σημαντικός.

Όταν το παιδί σου  τελειώσει το σχολείο ποιόν θα θυμάται και γιατί;
Εκείνον που του εξηγούσε καλύτερα την ιστορία, τα μαθηματικά, τη φυσική; Ή εκείνον που προσπαθούσε να του διδάξει με τα λόγια,  αλλά και με το παράδειγμά του,  πώς να είναι καλύτερος άνθρωπος,  ποιες είναι οι πραγματικές αξίες και πώς να πορευτεί στους δρόμους της ενήλικης ζωής του με αυτοπεποίθηση και όντας ο εαυτός του;

Ένας παιδαγωγός,  ακόμα κι αν υστερεί ως εκπαιδευτικός, οι επιπτώσεις στην ευαίσθητη ψυχή του παιδιού, δε θα είναι ανεπανόρθωτες. Αλλά ένας εκπαιδευτικός που δεν είναι παιδαγωγός, μπορεί να εντυπώσει γνώση στο μυαλό του παιδιού, αλλά ποτέ δε θα καταφέρει να αγγίξει την ψυχή του, ούτε να μιλήσει στην καρδιά του.
Εξ άλλου ο καθένας θα μπορούσε να μεταδώσει λίγο πολύ μια γνώση που έχει διδαχθεί αλλά, τη σοφία της καρδιάς,  λίγοι την κατέχουν και έχουν το χάρισμα  να τη μεταλαμπαδεύσουν πάρα πέρα.

Βέβαια πολλοί θα υποστήριζαν ότι οι γνώσεις είναι το επιτακτικότερο πράγμα στην εποχή
μας.
Αν όμως η προσωπικότητα δε λαξευτεί θα μείνει στην πρωτογενή της κατάσταση. Ακατέργαστη. Και ο πολιτισμός μας δεν πάσχει από ακατέργαστα δίποδα αλλά από καλλιεργημένες ψυχές.

Εκπαιδευτικός ή παιδαγωγός;
Γνώση ή σοφία;
Νους ή ψυχή;

Επιλογές έχουμε πάντα. Συνήθως όμως η «σωστή» επιλογή είναι και η δυσκολότερη γι’ αυτό και οι περισσότεροι προτιμούν τη « λάθος» .
Επειδή όμως συχνά η ζωή φέρνει τα πάνω κάτω, εκείνοι που επέλεξαν τους δρόμους της ευκολίας, όταν βρεθούν στα δύσκολα θα διαπιστώσουν ότι οι εύκολοι δρόμοι της εκκίνησης ελάχιστα τους στήριξαν στα δύσκολα ζητούμενα της ενήλικης ζωής τους.

Λοιπόν; Εκπαιδευτικός ή Παιδαγωγός;
Μα φυσικά Παιδαγωγός. Μακράν παιδαγωγός!