Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο έρωτας κι ο Βαλεντίνος





«Θα σ’αγαπώ για πάντα».
«Θα είμαστε πάντα μαζί».
Πόσες φορές το έχετε ακούσει; Το έχετε πει;
Ξεκινάμε να το λέμε από τον πρώτο έρωτα γύρο στα 15-20    
 και συνεχίζουμε στα 30, 40, 50 και σε κάθε ηλικία, κάθε φορά 
που ερωτευόμαστε ξανά, μια και ο έρωτας ηλικία δεν έχει.

«Η αγάπη μας θα κρατήσει για πάντα».
Ίσως βέβαια η αγάπη κρατήσει, αλλά ο έρωτάς μας θα κρατήσει,  πόσο άραγε; Αυτό το έντονο συναίσθημα από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις  όσο το νοιώθεις,  που είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα χωρίς να υπολογίζεις τίποτα όσο το νοιώθεις,  που σε κυριεύει ολοκληρωτικά κι απόλυτα,  όσο το νοιώθεις. 
Αλλά μετά;  Τι γίνεται μετά;

Μετά … υπάρχουν διάφορα σενάρια καθώς κι επιλογές.

Αν ο έρωτας τελειώσει ξαφνικά για κάποιο λόγο πέρα από τη θέλησή σου, υποφέρεις, πονάς, αλλά αργότερα θα σου μείνει μια ωραία ανάμνηση, ότι έζησες μια γλυκιά, ανατρεπτική  εμπειρία που σε πλούτισε, σε διεύρυνε και σε βοήθησε να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου  που καθρεφτίστηκε στην ψυχή του άλλου.

Αν όμως όλα πήγαν καλά, τότε δε χωρίζεις αλλά …. αποφασίζεις να παντρευτείς! Και στη συνέχεια, πριν καλά καλά προλάβεις να προσαρμοστείς στη νέα κατάσταση, έρχονται τα παιδιά – δηλαδή εσύ αποφασίζεις να φέρεις παιδιά στον κόσμο και στη ζωή σου.
Έτσι ο έρωτας γίνεται …. οικογένεια!

Και το επίμαχο ερώτημα:
Ο έρωτας εξακολουθεί κάπου να υπάρχει;
Έχει απομείνει κάτι από εκείνο το συγκλονιστικό συναίσθημα που σε δονούσε απ’άκρη  σ’άκρη,  σ’ αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων;
Που πάει ο έρωτας όταν δεν τον τιμούμε πια; Υπάρχει ακόμα καθόλου χώρος και γι’αυτόν ή ο μοναδικός χώρος που του έχουμε πλέον παραχωρήσει  είναι σ’ένα μικρό κλειδωμένο κουτάκι του μυαλού μας, που ανοίγει μόνο όταν βλέπουμε κάποιο ερωτευμένο ζευγάρι να φιλιέται στο δρόμο ή απλά στα όνειρά μας σα νοσταλγία, σαν ανάμνηση και  που ανήκει πια στο παλιό παρελθόν της ζωής μας; …..

Ξέρω πολλοί θα πουν  ότι η αγάπη πήρε τη θέση του,  κάτι ποιο βαθύ,  πιο στέρεο, πιο συμπαγές.
Αν είναι έτσι μια χαρά. Η μια ενέργεια μετουσιώθηκε σε μια άλλη. Συμβαίνει όμως συνήθως έτσι;
Και πως μπορείς να το μετρήσεις;
Εύκολο!
Το μέτρο είναι ο βαθμός της ικανοποίησης που νοιώθεις μέσα στη  νέα κατάσταση  της ζωής σου.  Αν η ικανοποίηση  ( δε λέω η ευτυχία ) υπερβαίνει το άγχος των υποχρεώσεων κι ο έρωτας διατηρεί ακόμα μια διακριτική παρουσία, τότε το ζητούμενο έχει επιτευχθεί.

Αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές εκτός από τον χωρισμό και την οικογένεια.  Ευτυχώς η εποχή που ζούμε μας δίνει πολλές δυνατότητες  κι επιλογές,  απλά εμείς είμαστε κολλημένοι σε κάποιες συγκεκριμένες γιατί,  αυτές ξέρουμε αυτές εμπιστεύομαστε!
Μπορείς για παράδειγμα να συνεχίσεις να ζεις τον έρωτά σου μέσα από ένα δεσμό, μια συμβίωση ή μια ελεύθερη σχέση κι όχι απαραίτητα ένα γάμο. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις και να δοκιμαστείς. Να δεις αν ταιριάζεις, να δεις αν αυτός ο έρωτας έχει βαθύτερα θεμέλια και να δεις αν κατά πόσο είναι καλό να φέρεις παιδιά στον κόσμο μ’ αυτόν το συγκεκριμένο σύντροφο.
Και πόσος χρειάζεται για να το διαπιστώσεις;
Εύκολο!
Όταν,  μετά το πρώτο κύμα του έρωτα αρχίσεις να απομυθοποιείς πλέον τον άλλον, να τον βάζεις στις πραγματικές του διαστάσεις και να τον βλέπεις περισσότερο  ως αυτό που είναι κι όχι ως αυτό που θα ήθελες να είναι, τότε αρχίζεις να διακρίνεις πιο καθαρά αν ταιριάζεις και μπορείς να προχωρήσεις ή όχι.


Στη ζωή καθένας μας είναι ελεύθερος να δοκιμάσει όποια εμπειρία θέλει. Βάψε τα μαλλιά σου πορτοκαλομώβ, κάνε piercing  στη μύτη σου, κάνε τατουάζ σ’ όλο σου το κορμί, ανέβα στο Έβερεστ, διέσχισε τον ατλαντικό πάνω σε σχεδία, δοκίμασε ουσίες, ζήσε όποια εμπειρία τραβάει η ψυχή σου και με όποιο σύντροφο θες.  Δοκίμασε ό,τι σου κατέβει κι ό,τι έχεις ανάγκη ώσπου να ωριμάσεις και να σου τελειώσει.

Ένα πράγμα δεν μπορείς και δεν πρέπει να κάνεις ταυτόχρονα με όλα αυτά! Να φέρεις παιδιά στον κόσμο!! Τα παιδιά δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρορμητισμού και πειραματισμού! Πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης και συνειδητής απόφασης.

Ωστόσο  ο έρωτας έχει  πολύ ευρύτερες διαστάσεις πέρα από την εμπειρία της έντασης και του πάθους. Έτσι, εκείνος που μπορεί να είναι ερωτευμένος  με τη ζωή και με καθετί που η ζωή φέρνει κάθε στιγμή   στο δρόμο του, θα μείνει ερωτευμένος για πάντα….