Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Το κάλεσμα

Σε τι μοιάζω με τη μητέρα μου;
Σε τι διαφέρω απ’ αυτήν;
Σε τι μοιάζω με τον πατέρα μου;
Πόσο διαφέρω απ’ αυτόν;
Ποιος απ’ τους δυο είχε τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου;
Τι κάνει το δικό μου ταξίδι ξεχωριστό;
Τι με εμπόδισε να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου;

Με το πέρασμα πολλών φθινοπώρων, δυνατών καταιγίδων και καταιγισμών καλούμαστε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στα βασικά πρωταρχικά ερωτήματα και να δώσουμε διαφορετικές απαντήσεις με μια βαθύτερη πλέον σοφία που έχουμε αποκομίσει από το ταξίδι μας προς την Ιθάκη.
Ίσως αυτή τη φορά η ματιά μας να είναι πιο διεισδυτική και πλησιέστερη στην αλήθεια. Ίσως αυτή τη φορά τιμήσουμε τον εαυτό μας με μια μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

Μπορεί οι απαντήσεις να μην είναι άμεσα διαθέσιμες όμως από τη στιγμή που έχουν τεθεί, σημαίνει ότι έχουν ήδη μπει στη μηχανή αναζήτησης του απέραντου βασίλειου του ασυνείδητου κι έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τον Γιούνγκ  δε θα ενηλικιωθούμε ποτέ αν πρώτα δε δούμε τους γονείς μας σαν άλλους ενήλικες, σημαντικούς βέβαια για τη βιογραφία μας, τραυματισμένους ίσως, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν ή δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δικού τους ταξιδιού.

Έτσι  για να καταφέρουμε κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε μια δική μας λωρίδα γης  πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να σταθούμε γερά, όσο δυνατά κι αν φυσάει ο άνεμος, πρέπει να αρχίσουμε να κλείνουμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς μας με τη ζωή κι εκείνους που μας συντρόφεψαν στην ως τώρα διαδρομή μας.

Το δικό μας μοναδικό ταξίδι είναι το σημαντικότερο από εκείνο των άλλων. Κι αν θέλουμε να ζούμε σαν Εμείς κι όχι ως κάποιοι Άλλοι μεταμφιεσμένοι σε Εμάς, θα χρειαστεί να μην αφήσουμε την αναζήτηση στη μέση.  Να μην αρκεστούμε σε κάποιες λογικοφανείς, εύληπτες και επιφανειακές απαντήσεις, αλλά να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την μέχρι τώρα χαμένη, κερματισμένη ψυχική μας πληρότητα.
Το χρωστάμε σε εμάς.  
Ας μην μας προδώσουμε εκ νέου, γιατί αυτή μπορεί είναι και η τελευταία μας ευκαιρία 
να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ψυχής μας 
για να βρούμε επιτέλους την αυθεντική μας ταυτότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου