Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Το Facebook

 «αλλοι ζωγραφιζουν, αλλοι παιζουν μουσικη, αλλοι συμβουλευουν ομορφα πραγματα ,αλλοι λενε αστεια, καποιοι ποσταρουν ομορφα παιδικα μουτρακια, οι περισσοτεροι γουνινες μουσουδες, καποιοι μοιραζονται σκεψεις τους και καποιοι αλλοι μιλουν για τεχνη, καποιοι μιλουν θυμωμενα, δεν με πειραζει μ'αρεσει κι αυτο, αναβουν τα αιματα .. λεμε προβληματισμους και χαριζουμε αγαπη και γλυκολογα ... λενε πως το φβ δεν ειναι καλο "σχολειο" ,ψευτικο ..μπορει και ναναι ετσι για καποιους ... εγω ομως "γραφτηκα" σε προτυπο ..εκλεκτο !  σας φιλω

Αυτό το κειμενάκι το έγραψε η  φίλη μου στο fb,  Mary Ralli,  μου άρεσε πολύ κι ό,τι μας αρέσει,  είναι που εκφράζει ένα κομμάτι του πολλαπλού  εαυτού μας…
Όσο για το fb … άκρως παρεξηγημένο  και με άπειρες προκαταλήψεις  να κυκλοφορούν γύρο μας και πολλούς πολέμιους.  Θεωρείται από πολλούς η μάστιγα του αιώνα!
Φυσικά όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά για μένα ισχύει για το fb,  ο ίδιος μαγικός κανόνας που ισχύει και για όλα τα άλλα πράγματα:        
  Δεν είναι το τι αλλά το πώς.

Όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε λίγο πολύ τις ίδιες εμπειρίες, μα ο τρόπος που τις διαχειρίζεται ο καθένας,  κάνει τη διαφορά. Το ίδιο πράγμα που στα χέρια του γνώστη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαμάντι, στα χέρια του αδαούς μπορεί να γίνει όπλο καταστροφής… Κι έχουμε άπειρα παραδείγματα από το χώρο της τεχνολογίας  και αλλού.
Το fb είναι ένας τόπος επικοινωνίας και έκφρασης. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και κυρίως έκφρασης.  Το κείμενο της φίλης μου σ’αυτό ακριβώς αναφέρεται: στην έκφραση.  Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να εκφράσει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του,  ν’ ακουστεί.  Συχνά αυτό δεν μπορεί να το κάνει στον οικογενειακό του κύκλο για πολλούς λόγους. Στο fb όμως μπορεί!  Εκεί μπορεί να είναι   ο εαυτός του χωρίς λογοκρισία και περιορισμούς. Κανείς δε θα τον κρίνει. Γιατί;  Διότι οι σχέσεις εκεί είναι απρόσωπες. Όχι προσωπικές όπως στην καθημερνή ζωή.
Ξέρω, εδώ πολλοί έχουν ένσταση. «Μα από προσωπικές σχέσεις έχουμε ανάγκη, όχι από απρόσωπες»!
Ναι αλήθεια είναι. Όμως το καθετί είναι θεμιτό μέσα στο δικό του ιδιαίτερο πλαίσιο,  χωρίς να αναιρεί το ένα το άλλο.  Και το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο είναι τρόποι μετακίνησης, αλλά το καθένα έχει διαφορετική χρήση …  Έτσι δε φαντάζομαι κάποιος να αρνηθεί μια συνάντηση μ’ένα φίλο  επειδή θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του μέσω fb!
Όμως ως επί το πλείστον, οι φίλοι στο fb, είναι άνθρωποι που δεν είναι φίλοι μας στην καθημερινή μας ζωή, που δε μιλάμε μαζί τους στο τηλέφωνο ή που δεν πάμε για καφέ μαζί. Ίσως ζουν σε άλλα μέρη της γης. Έτσι η επαφή μας αρχίζει και τελειώνει εκεί.
Και γι’ αυτό υπάρχει ελευθερία απόψεων και προσωπικής  έκφρασης. Δεν έχει κανείς να κερδίσει κάτι από κάποιον άλλο, δεν μεσολαβεί η τριβή της καθημερινότητας,  αλλά κυρίως, απουσιάζει η κριτική της προσωπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε σχέση.
Κι ακριβώς γι’ αυτό ο καθένας βγάζει το καλύτερο που έχει.  Καταθέτει σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, εικόνες, μουσική, φωτογραφίες …. Καταθέτει συχνά την ίδια την ψυχή του. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο και μόνο επειδή δε φοβάται και νοιώθει ασφαλής μέσα σ’ αυτή την απροσωπία.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα. Όμως γι’αυτά δεν ευθύνεται το fb αλλά η χρήση που του κάνει ο καθένας. Ή και η κατάχρηση πολλές φορές.
Είναι ένα σκάφος που χρήζει πολύ επιδέξιων χειρισμών. Ο καπετάνιος που κρατάει το τιμόνι πρέπει να έχει εμπειρία, σοφία και ταπεινότητα.  Διαφορετικά, αν πιστέψει ότι είναι ο σπουδαιότερος κι ο καλυτερότερος – από τα πολλά likes – το σκάφος όχι μόνο θα μπατάρει,  αλλά μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες ρωγμές δύσκολα επιδιορθώσιμες.  Γιατί, η μαθητεία είναι δύσκολη υπόθεση όταν το εγώ έχει το πάνω χέρι… Προσοχή λοιπόν.
Καθετί μπορεί να πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ή πηγή κάθε κακού. Άλλη μια φορά,  δεν είναι το τι αλλά το πως.

 λενε πως το φβ δεν ειναι καλο "σχολειο" ,ψευτικο ..μπορει και ναναι ετσι για καποιους ...
 εγω ομως "γραφτηκα" σε προτυπο ..εκλεκτο !  
 σας φιλω
1 σχόλιο: